Exkluzivní průzkum: Jak se české maminky staví ke kojení?

babybpinterest_810

České ženy mají velmi pozitivní vztah ke kojení. Devět z deseti z nich plánuje své dítě živit mateřským mlékem a představy se příliš neliší od reality. Zhruba dvě třetiny žen kojí déle než 7 měsíců a na délku kojení má výrazný vliv především dostatečná informovanost.

To vše ukázal exkluzivní průzkum, který u příležitosti Světového týdne kojení nechal zpracovat Nadační fond 1000 dní do života ve spolupráci se Společností pro výživu.

„Výsledky průzkumu ukázaly, že 89 % budoucích prvorodiček plánuje kojit. Z řad matek se však ke kojení nakonec přihlásilo ještě více žen, a to 93 %. Devět ze sta pak uvedlo, že kojilo občas anebo vůbec.”

Petr Tláskal, primář oddělení léčebné výživy FN Motol v Praze

Na první týden v srpnu (1. – 7. srpna) připadá Světový týden kojení, jehož cílem je zvýšit informovanost o jeho prospěšnosti. Při této příležitosti nechal Nadační Fond 1000 dní do života ve spolupráci se Společností pro výživu vypracovat agenturou NMS Market Research průzkum ohledně plánů i zvyklostí českých maminek; těch, které již malé dítě mají, ale i těch, co dítě v dohledné době plánují.

Foto: www.1000dni.cz

Foto: www.1000dni.cz

Mezi hlavní důvody, proč některé maminky nemohly kojit, se řadí nedostatek mléka.

Šest z 10 maminek kojí déle než sedm měsíců

Podle průzkumu plánuje 8 z 10 rodiček, že bude své dítě živit mateřským mlékem po dobu nejméně 3-12 měsíců.

„Posláním našeho nadačního fondu je propagace takzvaného nutričního programování mezi odbornou i laickou veřejností. Jde o seznam doporučení správné výživy v prvních tisíci dnech života dítěte, to znamená od početí až do batolecího věku, z toho výživa mateřským mlékem má na počátku života velký význam,” dodal primář oddělení léčebné výživy FN Motol v Praze Petr Tláskal..

„Díky vhodné výživě, kterou mateřské mléko bezpodmínečně je, lze do vyššího věku snižovat riziko rozvoje některých civilizačních onemocnění, ale i posilovat imunitní systém k omezení rozvoje infekcí a alergií. Proto velmi rád slyším, že budoucí matky kojit své děti opravdu plánují.”

S kojením po půl roce neplánuje přestat ani Karolína Poršová, mladá maminka z Prahy. „Kojím už šest měsíců a je to naprosto úžasné. Každé matce bych doporučovala, ať kojí a nevzdává to kvůli drobným zádrhelům, které se stávají každé z nás,” dodává Karolína s úsměvem.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Problémy s kojením často způsobuje nedostatek informací

Jak dále z průzkumu vyplynulo, problémy s kojením mají častěji ženy, které o něm nemají dostatečné informace. Obtíže v takovém případě uvedla více jak polovina z nich (54 %). Z matek, které měly naopak informací dostatek, hlásilo nesnáze při kojení jen 17 % respondentek.

Pokud ženy měly problémy s kojením, pak dle průzkumu šlo například o neschopnost dítěte se přisát (28 %) nebo to nedovoloval zdravotní stav ženy či dítěte. Zdaleka nejvíc žen, a to hned 6 z 10, které měly problémy s kojením, však jako hlavní problém uvedlo nedostatek mateřského mléka.

Jaké zboží maminky nejčastěji nakupují?

Prvorodičky čerpají informace od rodiny, matky především od lékařů a z internetu

Že má o kojení dostatek informací, si myslí 7 z 10 matek, ale jen 4 z 10 prvorodiček. Pro ty je nejdůležitějším zdrojem rodina a kamarádky, zatím co matky si pro rady nejčastěji chodí k lékaři nebo je vyhledávají na internetu.

Ani v tomto ohledu se nijak neliší Karolína Poršová. „Před porodem jsem o kojení nic moc nevěděla. Říkala jsem si, že jde o přirozenou věc, a tehdy mě vůbec nenapadlo, jaká to může být někdy věda. Nakonec to ale vůbec nevadilo, vše jsem dohnala za běhu a dodnes mám plně kojené dítě. Ohledně krmení mateřským mlékem mi pak nejvíc pomohla pediatrička a moje máma,” dodává maminka šestiměsíční holčičky z Prahy.

Mateřské mléko je pro dítě tou nejlepší výživou, shodly se budoucí matky. Myslí si to celých 98 % respondentek z řad budoucích matek. Prospěšnost kojení vidí především v tom, že jde o přirozený způsob výživy, podle třetiny je pak mateřské mléko zdravé a obsahuje potřebné živiny a vitamíny.

„Základem nutričního programování je kojení miminka po dobu půl roku, ideálně déle, to však již s příkrmy. Proto jsem velmi rád, že matky vnímají kojení jako nejlepší zdroj výživy pro své dítě. Přesto, pokud by to nebylo možné a nemohly by z nějakého důvodu kojit, není třeba se tím trápit. V současné době existují již velmi kvalitní náhradní výživy. Především platí, že pokud je maminka spokojená a klidná, je spokojené i její dítě,“ dodal primář FN Motol Petr Tláskal.

Tereza Pavlíčková

Dlouhodobě se zabývám tématy týkajících se zdraví. Má práce je i mým koníčkem - pracuji v biotechnologické laboratoři, která se věnuje sekvenování vzorků DNA.