Netradiční jména dětí v Prostějově. Jaká loni vybírali rodiče pro kluky a holčičky?

Infantino hraci deka s hrazdou, ohradkou a balonky 3v1 Jumbo c

Prostějovská porodnice zaznamenala v roce 2020 o něco více narozených dětí něž o rok dříve. Nejstarší rodička měla 45 let. Jaká jména zde vybírali rodiče?

„Holčičkám rodiče dávali nejčastěji tradiční jména jako Eliška, Anna, Ema či Tereza, chlapcům pak Jakub, Jan, Matyáš nebo Filip,” prozradila Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Z těch ne tak častých pak rodiče vybrali Emira, Javiera, Kvida, Kima nebo Dorotheu, Bereniku, Arianu či Medu.

Že jste si mezi nimi nevybrali právě to své? Pak se můžete inspirovat nejoblíbenějšími celosvětovými jmény. Najdete mezi nimi také jméno Archie, které vybrali princ Harry a vévodkyně Meghan svému synovi. Prim hraje také Hugo nebo Evelyn.

V České republice loni patřily mezi nejoblíběnější Eliška a Jakub.

V trendu jsou dnes ale ještě jiná jména – celosvětově jde o tato: Oliver, Charlotte, Liam, Violet, Declan, Aurora, Jasper, Ava, Theodore, Hazel, jak uvádí stránka www.babynames.com.

Rodných listů více než porodů

Od loňského ledna až prosince proběhlo v prostějovské porodnici přesně 831 porodů, rodných listů ale nakonec matrikáři vypsali 835, uvedli zástupci nemocnice.

Ve čtyřech případech se totiž jednalo o porod dvojčat, zatímco v roce 2019 to bylo jen jednou a počet narozených děti se tehdy zastavil na čísle 832. I tentokrát rodiče vymýšleli častěji chlapecká jména, neboť ti v poměru s děvčaty pomyslně zvítězili v poměru 447 ku 388.

Loni, přesně 14. ledna, se zde narodilo přirozenou cestou největší miminko roku 2020 a jednalo se o holčičku s porodní váhou 4900 gramů. Z celkového počtu 831 porodů bylo 179 maminek starších 35 let s tím, že nejstarší rodička měla ještě o deset let více.

Nela Hermannová