Podzimní rakytník dokáže s tělem divy
Přestože jsou obchody doslova zavaleny exotickým ovocem z dovozu, rakytník v nich nenajdeme.
Je to škoda, protože tento několik metrů vysoký keř původem ze střední Asie se dá bez problémů pěstovat i v České republice. Mrazy mu totiž nevadí.
Rakytník je známý od starověku
První užívání plodů rakytníku se datuje do starověku. Tehdy si totiž lidé všimli, že jejich koně mívají až podezřele hladkou a dobrou srst.
Záhy zjistili, že zvířata hodují na rakytníkových bobulích. Netrvalo dlouho a podzimní bobule se mezi lidmi staly jedněmi z velmi oceňovaných darů přírody.
Zvláště hodnotné jsou pro vysoký obsah vitamínů C, A, E, F, D a K, najdeme v nich i komplex vitamínů skupiny B a rutin.
V plodech je obsažena také celá řada esenciálních prvků včetně železa, bóru či titanu.
Díky tomu jsou pravým životadárným elixírem, který také díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá organismu lépe zvládat nástrahy podzimního počasí.
Vědci rozborem rakytníkové dužiny určili, že má v sobě i spoustu tříslovin, flavonoidů a organických kyselin.
Léčí kůži a tlumí bolest
Není divu, že je v lidovém léčitelství rakytník používán pro své schopnosti tlumit bolesti, léčit kožní onemocnění a nejrůznější poranění, žaludeční vředy i revmatismus. Traduje se také, že má protinádorové účinky.
Plody, či šťáva z nich, se využívá rovněž při léčbě nemocí jako je mužská sterilita, svalová dystrofie a také u kardiovaskulárních poruch.
Zázračná rakytníková šťáva
Pokud máme zahradu, na které si můžeme vypěstovat vlastní keře a plody, je vše ideální. Plody můžeme v odšťavňovači snadno rozmačkat a tekutinu zamrazit.
Jedinou nevýhodou však je, že se malé plody visící na krátkých stopkách poněkud hůře obírají.
Lidé bez vlastní zahrádky si ale nemusejí zoufat. Stačí se jen obrátit na specializované dodavatele, kteří mají rakytníkové produkty ve stálé nabídce.
Takřka dokonalým produktem je rakytníkový sirup, který je dostupný po celý rok, a je samozřejmě plný vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Rakytník bývá také součástí čajových směsí, které pak kombinují zdravotní účinky vícero rostlin a keřů.
Konzumovat můžete také sušené plody – a to přímo, nebo po jako odvar po zalití horkou vodou a vyluhování.
Plody jsou po utržení velké 5-10 mm a přibližně 3-5 mm široké. Nabývají žluté, oranžové až červené barvy.
Olejovitá dužina má oranžovou barvu. Chuť nabývá různých odstínů – najdeme v ní jak kyselé, hořké až nasládlé tóny. V přírodě zrají plody od srpna do září. Vydrží přitom dlouho do zimy.
Za silných mrazů je možné ponechat je na keři a sklízet je až zmrzlé prostým sklepáním z větví.


