Lékařský zázrak pro novorozence. Život jim zachrání bezdrátové senzory imitující kůži

Foto: Northwestern University

Výzkumníci vyvinuli zcela nový typ monitorovacích senzorů, které jsou speciálně určeny pro předčasně narozené děti a novorozence. Studii zveřejnil prestižní magazín Science.

Narozdíl od dnes používaných klasických senzorů s elektrodami, které jsou pevně nalepeny na citlivou dětskou pokožku, je bezdrátová novinka k dětem daleko šetrnější. Odborníci zároveň vyvinuli novou velmi šetrnou metodu, s jejíž pomocí je dobře připevnění ke kůži. Díky speciální vrstvě na senzoru k tomu stačí čistá voda.

Díky tomu, že jsou senzory velmi lehké (podobně jako vodní kapka), nestává se, že by poškozovaly jejich snadno zranitelnou pokožku. Nepovedou od nich ani žádné viditelné dráty, které by miminko omezovaly v pohybu.

Nový senzor napodobuje dětskou pokožku. Je lehký jako vodní kapka. Foto: Northwestern University

Nový senzor napodobuje dětskou pokožku. Je lehký jako vodní kapka.
Foto: Northwestern University

Vnější obal elektronických pomocníků bude navíc vyroben z umělých materiálů, které napodobují lidskou kůži. Rodiče si tak budou moci předčasně narozené miminko, jehož životní funkce pečlivě lékaři monitorují, v budoucnu i pochovat, a to bez obav, že by jej nechtěně “odpojili” od monitorů srdeční frekvence, okysličení krve kyslíkem a dalších parametrů.

Lékaři se domnívají, že bude možné některá předčasně narozená miminka, jejichž zdravotní stav to dovolí, i nakojit ve zcela přirozené poloze.

“Nové senzory budou zcela přelomovou věcí pro rodiče. Někdy se stává, že nemohou ani uchopit ručičku dítěte v inkubátoru, které je zcela sešněrované nejrůznějšími senzory.”

Amy S. Paller, spoluautorka vynálezu, Northwesternská Univerzita

Senzor na zádech předčasně narozeného dítěte. Foto: Northwestern University

Senzor na zádech předčasně narozeného dítěte.
Foto: Northwestern University

Jako iPhone

Moderním senzorům slouží ke komunikaci s lékařskými přístroji bezdrátová technologie založená na stejném principu jako dnes využívá například mobilní telefon Apple iPhone pro aplikaci Apple Pay (NFC technologie, near-field communication).

Vybaveny jsou také široce používaným Bluetooth rozhraním. Životní funkce miminka si tak zdravotníci i jeho rodiče budou moci prohlédnout třeba v mobilu.

Klasické senzory už v blízké budoucnosti nemají předčasně narozené děti "svazovat". Foto: Northwestern University

Klasické senzory už v blízké budoucnosti nemají předčasně narozené děti “svazovat”.
Foto: Northwestern University

Napájí se bezdrátově

Senzory se napájí bezdrátově, a to přes rádiové frekvence. “Díky tomu, že neobsahují žádné baterie, mohou být velmi tenké a lehké. Senzory se zároveň velmi snadno čistí a nevadí ani případným rentgenovým přístrojům,” dodala spoluautorka vynálezu Amy S. Paller.

Lékaři je už otestovali na 21 novorozencích, kteří byli zároveň připojeni k lékařským monitorům přes klasickou “drátovou” techniku. U žádného z novorozenců se kvůli novince neprojevil žádný negativní vedlejší efekt.

Bezdrátové senzory nyní procházejí certifikací amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Pokud testy dopadlou dobře, experti očekávají, že by se ve zdravotnictví mohly začít masově využívat do několika let.

Nela Hermannová