Stát zvažuje hrazené očkování proti meningokokovi. Kdy by se děti mohly nejdříve očkovat?

Zdroj: Pixabay

Ve hře jsou tři verze státem hrazeného nepovinného očkování proti meningokokové infekci. Potvrdil to náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula.

Podle něj by pak mohly s největší pravděpodobností zdravotní pojišťovny nabídnout kombinované očkování, které by bylo aplikováno nejspíše v šestém a ve 13. měsíci.

Státní kasu by plná varianta očkování stála přibližně 550 milionů korun, doplnil Prymula. Očkování proti meningokokovi je dosud nepovinné. Lidé si jej hradí sami. Zdravotní pojišťovny ale na jeho aplikaci částečně přispívají.

Do konce loňského listopadu se podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy nakazilo 49 lidí, tři z nich zemřeli. Infekce se řadí mezí závažná onemocnění, která se vyznačuje velmi rychlým průběhem. Průměrně na ni umírá 15 procent nemocných. Další si odnášejí trvalé následky, které má sedm z deseti lidí, kteří nákazu přežijí.

Patří k nim amputace končetin, ztráta sluchu, problémy se soustředěním, selhávání orgánů, tinnitus (pískání v uších), agresívní chování, problémy s rovnováhou, deprese, nemotornost, opožděný vývoj u dětí, epilepsie, bolestivost kloubů.

Bakterie meningokoka (Neisseria meningitidis), ilustrační foto: Zdroj: Healthline

Bakterie meningokoka (Neisseria meningitidis), ilustrační foto: Zdroj: Healthline

Většinu případů bakteriální meningitidy způsobí meningokok, pneumokok a bakterie Haemophilus influenzae typu b (Hib). Onemocnění se může projevit jako bakteriální meningitida – zápal mozkových blan či infekce míchy – nebo jako septikémie – krevní infekce.

„Rozhodující je rychlost, se kterou se pacient dostane do odborné péče. Nikdo by neměl podceňovat varovné signály vlastního těla a každý by měl znát základní příznaky tohoto zákeřného onemocnění.”

Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce

Základní příznaky onemocnění

K základním příznakům choroby patří u meningitidy horečka, nevolnosti, vysoká citlivost na světlo, ztuhlost šíje a silné bolesti hlavy. K typickým projevům septikémie zase bolesti končetin, tedy svalů a kloubů, třes, bledá nebo skvrnitá kůže a malé nachové body, případně vyrážka, které se rozvinou do větších červených nebo nachových lézí.

Ne vždy se symptomy projeví zcela jasně, proto lékaři doporučují při sebemenším podezření na závažnost stavu vyhledat odbornou pomoc, protože první hodiny jsou pro záchranu života rozhodující.

Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí (při kašli, kýchání, líbání, sdílením nádobí, ale i myši od počítače, ručníku, hraček…) a může postihnout jakoukoli věkovou kategorii zdravé populace. Mezi ohroženější skupiny patří malé děti pod jeden rok věku, dále děti 1–4leté a dospívající populace mezi 15. a 19. rokem věku.

Je to tím, že se častěji pohybují ve velkých kolektivech (mateřské školy, kroužky, diskotéky, restaurace, kina). Přenašečem bývá zcela zdravý jedinec, který sám nemá žádné symptomy onemocnění. V globalizovaném světě přispívají k šíření onemocnění i všichni, kteří cestují do nejvíce postižených oblastí, především třetího světa.

Nela Hermannová