Poprvé těhotné ženy většinou zanechají kouření. Víte, kolik se jich k neřesti vrátí?

Počet očkovaných dětí podle odborníků výrazně klesá

Přes 18 000 žen přestane v období svého prvního těhotnství kouřit. Jedná se o 87 procent dřívějších kuřaček.

Do roka po porodu se jich ale tři čtvrtiny ke kouření vrátí. Na konferenci Léčba závislosti na tabáku to uvedla gynekoložka Veronika Javůrková z Nemocnice Příbram a Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ročně je těhotných asi 21 000 kuřaček. Přibližně v 70 procentech se ale k cigaretám vrátí. “Neidentifikují se s nekuřáctvím,” dodala Jabůrková. Gynekologové se podle ni mají proto více na klientky-kuřačky soustředit a nabízet jim léčbu a odvykání.

Foto: Pixabay.com

Kuřačky se podle českých gynekologů vracejí ke kouření nejčastěji do jednoho roku po prvním porodu. Ilustrační foto: Pixabay.com

Kombinace kouření a hormonální antikoncepce je podle odborníků obzvláště riziková. Někteří lékaři proto antikoncepci v takovém případě ženám vůbec nepředepisují.

Antikoncepce i kouření zvyšují riziko trombózy. Při onemocnění se vytvoří krevní sraženina a putuje krevním řečištěm. V tepnách či žílách může ucpat průtok, v mozku způsobit cévní mozkovou příhodu a v srdci infarkt.

Větší náchylnost ke trombóze může být vrozená, lékaři proto zkoumají, jestli pacientky neměly v rodině infarkt nebo cévní mozkovou příhodu. Riziko navíc roste s věkem, vyšší je i v těhotenství a šestinedělí.

Nela Hermannová