Aktivitu dětí na internetu rodiče sledují. Víte, kolik z nich se vaší kontrole umí vyhnout?

airpahaaaaso1d

Aktivitu dětí na internetu kontroluje podle průzkumu 91 procent rodičů. Děti se jí ale často umějí vyhýbat, zakládají účty, o kterých rodiče nevědí (11 procent), mají nastavené falešné jméno. V rámci svého průzkumu to uvedla společnost Avast.

Více profilů na stejných sociálních sítích potvrdilo 18 procent dotázaných, účty s falešným jménem 30 procent. Víc než polovina dětí neuvádí svůj skutečný věk. Příležitostně porušuje pravidla stanovená rodiči 42 procent dětí.

Děti používají různé prvky zabezpečení, 39 procent používá hesla s minimálně osmi znaky, 37 procent s číslicemi a funkci dvoufázového ověřování používá devět procent dětí. Děti přitom dávají pozor, s kým se na sítích baví.

Až 87 procent dotázaných vypovědělo, že většinu osob, se kterými na internetu komunikují, znají osobně. Často si ale neuvědomují, že s cizími lidmi komunikují, například při hraní online.

Setkávají se s urážkami

S urážkami, posmíváním a jiným negativním chováním se na internetu podle průzkumu pro společnost Avast setkala zhruba čtvrtina dětí. Čtyři procenta dětí ve věku devět až 13 let uvedla, že v minulosti obdržela nabídku schůzky od neznámého člověka.

Rodičům se s těmito problémy svěřuje víc než polovina dětí. Nejvíc přitom důvěřují mámě a kamarádům. Představa rodičů o činnosti dětí na internetu se ale velmi liší. Průzkum provedla online mezi 815 dětmi a stejným počtem rodičů společnost Nielsen Admosphere v druhé polovině září.

Děti se podle průzkumu chovají opatrněji, než si rodiče myslí. Rodiče pak mají dobrý přehled o čase, který děti na internetu tráví, menší přehled ale mají o tom, na jakých platformách. Pod dvě hodiny denně tráví podle průzkumu na internetu 80 procent dětí.

Janod-dreveny-kocarek-Mademoiselle-pro-panenky-d

Už víte, co dáte vaší holčičce pod stromeček? Máme pro vás tip – velmi věrnou kopii kočárku!

Nejpopulárnější je přitom YouTube, Facebook a Instagram. Menší známost mají rodiče o činnosti svých dětí na modernějších sociálních sítích a messengerech, jako je například TikTok, řekla novinářům při představování výsledků průzkumu Julia Szymańska.

Rodičům autoři průzkumu doporučují, aby nepodceňovali influencery, seznámili se s novými sociálními sítěmi, ptali se dětí, co se jim přihodilo ve světě online. Osvětu pak naleznou v projektu Buď safe online.

Jan Bedinka